02.11.2017

„Dzień Kuchni Polskiej” po raz siódmy w Narodowe Święto Niepodległości

Dzień Kuchni Polskiej 2017. Źródło: Fundacja Vivat Polonia Dzień Kuchni Polskiej 2017. Źródło: Fundacja Vivat Polonia

W okazji tegorocznego Narodowego Święta Niepodległości płocka Fundacja Vivat Polonia organizuje kolejną, siódmą już edycję akcji „Dzień Kuchni Polskiej”, promującej wspólne świętowanie odzyskania niepodległości Polski i jednocześnie tradycyjne rodzime dania, np. rosół z gęsiny.

W tym roku zainteresowanie udziałem w akcji wyraziło dotąd 56 restauracji z całego kraju, a także z zagranicy. Zgłoszenia można nadsyłać do 10 listopada – poinformował w czwartek PAP Cezary Supeł, prezes Fundacji Vivat Polonia.

W poprzednich edycjach na „Dzień Kuchni Polskiej” zapraszały m.in. restauracje w Żytomierza na Ukrainie i Chicago w USA, a także z Warszawy, Łodzi, Sokołowa Podlaskiego, Pułtuska czy Wejherowa, które na 11 listopada przygotowały specjalne menu tradycyjnych polskich potraw, co ważne, w cenach niższych od obowiązujących w inne dni.

Jak podkreślił pomysłodawca akcji, prezes Fundacji Vivat Polonia, „Narodowe Święto Niepodległości to urodziny Polski, które warto spędzić w sposób radosny, akcentując to wszystko co nas łączy, a nie dzieli”.

„Niepodległość Rzeczpospolitej jest przecież dziełem zbiorowym wielu pokoleń Polaków bez względu na ich poglądy polityczne, czy wyznanie. Świąteczne spotkanie przy stole jest na wskroś polskie. Przez wieki Polaków gromadził właśnie stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej rodziny i polskiej gościnności, a kuchnia polska to przecież jedna z naszych narodowych tradycji” – zaznaczył Supeł.

Jak informuje Fundacja Vivat Polonia, restauracje które chciałyby uczestniczyć w tegorocznej edycji „Dnia Kuchni Polskiej”, mogą nadsyłać zgłoszenia na adres e-mail: kontakt@vivatpolonia.pl. Udział jest bezpłatny. Nie ma znaczenia lokalizacja restauracji, ani jej wielkość - w poprzednich edycjach zgłaszały się np. niewielkie lokale gastronomiczne, w tym pizzerie. W tym roku, podobnie jak poprzednio, organizatorzy zapewniają darmowe udostępnienie specjalnego plakatu oraz ozdobnego formularza do wydrukowania kart menu.

„Vivat Polonia” to płocka fundacja prowadząca inicjatywy społeczne na rzecz upowszechnienia tradycji narodowych i regionalnych oraz dziedzictwa kulturowego. Akcja „Dzień Kuchni Polskiej” została zainaugurowana w Płocku siedem lat temu. W ubiegłym roku zgłosiło się do niej w sumie 58 restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych z całej Polski i po raz pierwszy również z zagranicy. (PAP)

mb/ itm/

Copyright

Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.